Sienivärjäys: Verihelttaseitikki, Cortinarius semisanguineus

 Verihelttaseitikki


Verihelttaseitikki on ehdottomasti yksi monipuolisimmista värjäyssienistä! 

Verihelttaseitikistä löytyy oikeastaan kolmea eri variaatiota; rusohelttaseitikki, hurmehelttaseitikki (joka ei ole yhtään sama asia kuin hurmeseitikki) ja verihelttaseitikki. Näiden värjäystulosten eroavaisuuksista minulla ei ole tietoa ennen kattavia ohjeita siitä, miten nämä erotetaan toisistaan. 

Yhtä kaikki, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa -verihelttaseitikin tunnistus ei ole vaikeaa. Jalka on keltainen, tyvestä oranssinpunainen, heltat alhaalta punaiset ja päältä sieni on yleensä ruskea, aivan pienenä keltainen. Verihelttaseitikki on ainakin täällä erittäin yleinen, tunnissa kerää helposti monta kiloa.

Värjäys:

Verihelttaseitikistä erotellaan usein jalat ja lakit. Jaloilla saa kauniin oranssia väriä ja jokusen jälkivärin, lakeilla ehkä kaikkein kirkkainta ja "punaisinta" punaista sekä useita jälkivärejä. 100g lankaa kohden suositellaan käyttämään noin 66g sientä, mutta toki sienen ja langan suhdetta muuntelemalla saa haaleampia/tummempia sävyjä. Jälkivärejä saa useita. Keitto noin 0,5.1h ja värjäys 1h. Värjäyslämpötila 60-80 astetta.

Näre Cos värjäyssienet verkkokaupassa





Kommentit

Suositut tekstit