KAMOMILLASAUNIO - ERÄS ARVOSTETUIMMISTA LUONNONYRTEISTÄ

 

AURINKOA PALVOVA HIENOHELMA - KAMOMILLA

Kamomilla on todellinen auringon lapsi. Mitä kuumempaa ja paahteisempaa, sitä enemmän se innostuu avaamaan kukkiaan ja kohottamaan ne kohti taivasta. Varjostuksesta se ei pidä. Illan tullen ja pilvisellä säällä se kääntää terälehtensä alaspäin, jolloin pystyssä törröttävät vain keltaiset napit eli kukkapohjukkeet, jotka ovat sisältä onttoja. Kamomillan tuoksu on omenainen ja mielialaa kohottava.

Kamomilla on erittäin herkkä kasvinsuojeluaineille. Matalaksi tallatut, paahteiset luomulaitumet ja niukkaravinteiset joutomaat ovat sen ominta ympäristöä. 

Kamomilla sisältää valtavan määrän erilaisia vaikuttavia aineita (yli 120 erilaista), ja poimin niistä tähän tärkeimmät:

Terpenoideja, eniten alfabisabololia ja atsuleeneja, eniten kamatsuleenia; Bisabololin on muuan muassa mainittu edistävän epitelisaatiota ja granulaatiota eli haava-alueen peittymistä uudella ihosolukolla. Kamatsuleeni vähentää punoitusta, ärsytystä, ihottumia ja auringonpolttamia. Bisabololien ja kamatsuleenin on todettu olevan tehokkaita tulehdusten parantajia.
Farneseenia (kosteuttava, pehmentävä, hoitava).
Kumariineja: herniariini, umbelliferoni (UV-valoa suodattavia ja imeviä, antioksidanttisia, antimikrobisia, tulehdusta estäviä).
Fenyylipropanoideja: klorogeenihappoa ja kahvihappoa (antioksidanttisia, antibakteerisia, tulehduksia ja kipuja lievittäviä)
Flavoneja: apigeniini, luteoliini (antioksidanttisia, tulehduksia estäviä)
Flavonoleja: kversetiini (antioksidantti, COX2-estäjä, estää tulehduksia, vahvistaa hiussuonia, lievittää ruhjeita ja hidastaa ikääntymistä), rutiini (antioksidantti, joka estää tulehduksia, ylläpitää verisuonten, ihon ja sidekudoksen kuntoa, torjuu turvotusta) ja naringeniini (antioksidanttinen, viruksia, bakteereita ja tulehduksia estävä flavonoidi).


Koska kamomilla sisältää paljon nimenomaan tulehduksia parantavia ainesosia, sitä käytetään paljon ihoa rauhoittavana komponenttina kosmetiikassa, muun muassa ekseeman, punoituksen, aknen ja ruusufinnin hoidossa. Sillä on arvioitu olevan myös ikääntymisen merkkejä vähentävää vaikutusta muun muassa sen ihoa korjaavan ja UV-säteitä suodattavan taipumuksensa vuoksi. Hiusten hoidossa kamomillaa pidetään kosteuttavana ja kirkastavana.LÄHTEET ja muuta mielenkiintoista lukemista


Kommentit

Suositut tekstit