KETO-ORVOKKI Viola tricolor

 "On ulostuttava ja veren raitistuttava. Vasten pahaa rohtumaa, kun vähäiset lapset saavat kasvoihinsa - sanotaan avulliseksi myös muissa pääruveissa ja useissa taudeissa, niink. ruusussa, luuvalossa, savipuolissa, kavissa, pahoissa haavoissa jne." Elias Lönnrot

Keto-orvokki on Etelä-Suomessa yleinen kuivien paikkojen, etenkin kallioketojen kasvi. Entisaikoina sitä on käytetty kuivien ihoalueitten hoitoon: psoriasis, ekseema, maitorupi, rohtumat. 

Keto-orvokissa on triterpenoidisaponiineja, kromoglykosidia, umbelliferonia, parkkiaineita, polysakkarideja, violiinia, violaniini-antosyaania, rutiinia, orientiinia, kemferolia, luteoliinia, apigeniinia, krysoeriolia, isoramnetiinia, kversetiiniä, katekiineja, salisyylihappoa, syklotidejä, violantiinia, visineiini2:ta, viteksiiniä, violapeptidiä, fenolikarbonihappoja. (Sinikka Piippo, Suomen luonnon lääkekasvit)

Keto-orvokin kukat ovat syötäviä, niistä saa kauniita koristeita esimerkiksi kakkuihin, leivonnaisiin tai jääpaloihin. 

Keto-orvokkia käytetään paljon erityisesti lasten ihotauteihin (maitorupi), Huonosti paraneviin haavoihin, rupiin, paiseisiin, rohtumiin, vaippaihottumaan, akneen, märkärupeen, psoriasikseen, auringonpolttamiin, kutinaan.  (Sinikka Piippo, Suomen luonnon lääkekasvit). 

Keto-orvokki kukkii runsaana Näre Cosmeticsin luomukeruualueilla, Vanhan Värrin kalliokedolla. Se on kevään ensimmäisiä keruukasveja ja erittäin kiitollinen kerättävä: kuten muutkin orvokit, se innostuu kukkimaan moninkertaisesti kun sitä nyppii. Näin ollen keruu ei köyhdytä lajistoa, vaan päin vastoin! 

Tuotesarjamme lisääntyy lähiaikoina keto-orvokkituotteilla.


Kommentit

Suositut tekstit