Kantokääpä
Kantokääpä on varmastikin yleisin kaikista käävistämme. Parhaiten se viihtyy kuusen ja männyn kannoissa sekä heikentyneissä elävissä puissa, mutta tapaa sitä myös koivulta ja lepältä. Kantokääpä on monivuotinen, alta keltainen, sillä on yleensä oranssi/punainen reuna ja se haisee happamalta -kirjoittajan mielestä vahvasti vetyperoksidilta. Itse kerään mieluiten nuoria yksilöitä, koska niitten paloittelu on hieman helpompaa -ikääntyessään kantokääpä käy kovemmaksi ja kovemmaksi, ja sen kuoreen muodostuu hartsia joka saattaa kovettaa lankaa.
Värjäys:
Määrä: Lankaa noin puolet kuivatun käävän painosta.
Kantokääpää kannattaa liottaa yön yli ja sen jälkeen keitellä pienellä kidesoodalisäyksellä parikin tuntia, sillä kova aines luovuttaa väriä hitaahkosti. Ensimmäinen väri on yleensä melko lähellä sinapin väriä, jälkiväri kananpojankeltainen. Tämän jälkeen liemen voi etikoida ja keittää palat uudelleen, näin saa kantokäävästä myös tummemman ruskeaa väriä irti. Itse pidän kantokäävän antamista sävyistä kovasti, ja materiaaliakin voi kerätä ympäri vuoden.
Värjäyssienet Näreen verkkokaupassa
Kommentit
Lähetä kommentti
Ihanaa, että tahdot kommentoida! Muistathan olla kohtelias, vaikka mielipide poikkeaisi omastasi. Vihapuhekommentteja ei julkaista.