Sienivärjäys: Karvasorakas, Hydnellum peckii -bleeding tooth

 Karvasorakas 


Karvasorakas on todella mielenkiintoinen hydnellum-suvun nahkaorakas ja melkoisen suosittu värjäyksessä myös Amerikan puolella. 

Pienenä se on käytännössä valkoinen möykky, josta pisaroi puolukkamehun värisiä pisaroita. Tuoksu on hyvin miedosti hapan. Kasvaessaan se on pyöreä, nahkamainen, sileä ja rakenteeltaan melko ohut, toisin kuin hyvin saman tapainen ruosteorakas joka on jykevämpi ja jonka pinta on velourmainen. Jos tahdot erottaa varmaksi karvas- ja ruosteorakkaan, puraise orakkaasta pala ja pureskele hetki ennen kuin syljet pois. Karvasorakas on nimensä mukaisesti hyvin karvas.

 Karvasorakas viihtyy karuissa, hiekkapohjaisissa, valoisissa männiköissä. Se voi olla paikoin todella runsas. Itse keräsin syksyllä 2023 karvasorakasta noin 100kg, enemmänkin olisi ollut mutta auton perä ja kuivurikapasiteetti ovat kuitenkin rajalliset.

Värjäys

Määrä: kuivattua sientä kaksi kertaa enemmän kuin lankaa.

Hydnellum-suvun orakkaita neuvotaan keittämään ensin emäksisessä liemessä 1,5 tuntia, koska niitten malto on kova ja kestää aikansa että kaikki väri irtoaa. Emäksisen liemen saat aikaan kidesoodalla, pesusoodalla tai ammoniakilla. Itse olen kokeillut kaikkia ja todennut jokaisen yhtä toimivaksi. Toki en ole tehnyt koevärjäyksiä samalla sienellä käyttäen kolmea eri emästä, joten toki eroja näissä saattaa olla. Ammoniakkia kehutaan parhaaksi, mutta esim sisällä värjätessä sitä ei kannata hengitellä paljoa. 

Emäksisessä liemessä karvasorakas antaa kauniin vihreää sävyä, yleensä 100 grammasta sientä saa noin 50g vihreää lankaa. Tämän jälkeen liemi etikoidaan happamaksi ja saadaan noin 50-100g ruskeaa väriä.






Kommentit

Suositut tekstit