KUUSENPIHKA

 PARANTAVAA VOIMAA ENTISAJOISTA TÄHÄN PÄIVÄÄN


MITÄ PIHKA ON?

Pihka on havupuun laastari; puu erittää pihkaa haavaumakohtiensa päälle suojaamaan sitä mikrobi-infektioilta, kasvipatogeeneilta ja tuholaisilta. 

"Pihka koostuu sadoista komponenteista, mutta antimikrobisten ominaisuuksien kannalta kiinnostavin yhdisteryhmä lienevät isopreenijohdokset. Nämä johdokset ovat joko terpeenejä, jotka koostuvat ainoastaan hiilestä ja vedystä, tai terpenoideja, jotka koostuvat hiilestä, vedystä ja heteroatomeista. Jos terpenoidiin kiinnittynyt heteroatomi on happi, kyseessä on joko hartsihappo tai fenolinen yhdiste."(2008;124(12):1364-9

Jouni Lohi, Janne J. Jokinen, Arno Sipponen, Jorma Mäki-Paakkanen, Rainer Peltola, Merja Rautio, Tapio Laakso, Pekka Saranpää, Anthony Papp ja Pentti Sipponen)


Pihka sisältää useita eri hartsihappoja (levopimaari-, dehydroabietiini-, abietiini-, neoabietiini-, palustriini,- isopimaari- ja pimaarihappo) ja lignaaneita (pinoresinoli, larikiresinoli ja matairesinoli) sekä mm. kumaarihappoa.

Terpeenit ovat koostumuksensa takia rasvahakuisia yhdisteitä, ja ne tunkeutuvat solukalvoihin tämän ominaisuutensa vuoksi. Oletuksena on, että tunkeutuessaan bakteerisolun solukalvoihin bakteerisolujen lisääntyminen estyy.

PIHKAN HISTORIA

Jo muinaisessa Egyptissä havupuiden hartsista valmistettua voidetta käytettiin palovammojen hoitoon. Pohjoismaissa, erityisesti Suomen Lapissa, kuusen ( Picea abies ) hartsista valmistettua voidetta on käytetty vuosisatoja haavojen, haavaumien, painehaavojen, paiseiden ja näppyjen hoitoon. Ennen vanhaan pihka liuotettiin eläinrasvaan (ihra, tali) tai voihin.


TUTKIMUKSET

Pihkavoiteen antimikrobisia ominaisuuksia on tutkittu HUSLABin mikrobiologian laboratoriossa. Tutkimuksessa on havaittu, että bakteerit kasvavat hyvin, kun elatusaineessa ei ole pihkavoidetta, mutta pihkavoiteen lisääminen koeputkeen estää bakteereiden kasvun. Bakteeriviljelykokeet ovat osoittaneet, että pihkavoiteella on bakteriostaattinen vaikutus useisiin testattuihin grampositiivisiin bakteereihin, mm. MRSA. Myös antifungaalista vaikutusta rihmasieniin on havaittu.

Kirjoittajan huomio: pihkavoiteen pihkapitoisuuden täydellisen tarkka määritys ja vakiointi vaatisi laboratorio-olosuhteet, joten pienten toimijoiden valmisteissa pitoisuus saattaa vaihdella tekijän ammattitaidon ja laskupään mukaan. Oletus kuitenkin on, että pihkapitoisuus on riittävä, jos ylipäätään minkäänlaista laskentaa harjoitetaan. Tutkimuksissa on käytetty pääosin 10-prosenttista voidetta, joka on puolet siitä, mitä pienet toimijat pääosin lupaavat pitoisuudeksi.

VALMISTUS KÄYTÄNNÖSSÄ

Pihkan keruu on luvallista vain maanomistajan luvalla. Pihkaa voidaan kerätä joko irroittamalla valumia kuusten rungoilta tai vahingoittamalla puita esim. rälläkällä tai moottorisahalla ja asettamalla alle keruuastia. Kerätty pihka liuotetaan esim. öljyyn kuumauuttona ja roskat (lähinnä puun kuorta) siivilöidään pois kuitukankaan läpi. Roskien määrä vähennetään ja arvioidaan pihkapitoisuus. Tarpeen mukaan lisätään öljyä. Lopuksi lisätään mehiläisvaha joka sulatetaan pihkaöljyyn kuumauuttona ja purkitetaan seos.

Pihkavoide – Luonnollinen Ihonhoidon Ihmeaine

Mikä on pihkavoide?

Pihkavoide on luonnollinen ihonhoitotuote, joka valmistetaan puiden pihkasta, erityisesti havupuista. Pihkaa on käytetty vuosisatojen ajan haavojen hoitoon ja ihonhoitoon sen antibakteeristen ja tulehdusta vähentävien ominaisuuksien ansiosta. Tässä artikkelissa käsitellään pihkavoiteen hyötyjä ja sen monipuolisia käyttötapoja.

Pihkavoiteen hyödyt

  1. Antibakteeriset ominaisuudet:

    • Pihkavoide sisältää luonnollisia antibakteerisia yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan bakteereja ja ehkäisemään infektioita. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon haavojen, naarmujen ja muiden ihovaurioiden hoitoon.
  2. Tulehduksen vähentäminen:

    • Pihkavoide auttaa vähentämään tulehdusta ja punoitusta, mikä tekee siitä hyödyllisen tuotteen esimerkiksi ekseeman ja psoriasiksen hoidossa. Sen rauhoittavat ominaisuudet lievittävät ihon ärsytystä ja kutinaa.
  3. Haavojen paraneminen:

    • Pihkavoide edistää haavojen, palovammojen ja hiertymien paranemista. Se muodostaa suojaavan kerroksen ihon pinnalle, joka auttaa pitämään haavan puhtaana ja edistää nopeampaa paranemista.
  4. Ihon kosteuttaminen ja suojaaminen:

    • Pihkavoide kosteuttaa ja suojaa ihoa. Se auttaa ehkäisemään ihon kuivumista ja halkeilua, jättäen ihon pehmeäksi ja joustavaksi. Voide sopii erityisesti kuivalle ja herkälle iholle.
  5. Sieni-infektioiden hoito:

    • Pihkavoiteen antifungaaliset ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan tuotteen erilaisten sieni-infektioiden, kuten jalkasienen ja kynsisienen, hoidossa.

Miten käyttää pihkavoidetta?

  1. Haavojen ja naarmujen hoito:

    • Puhdista haava huolellisesti ja levitä ohut kerros pihkavoidetta suoraan vaurioituneelle alueelle. Peitä tarvittaessa siteellä tai laastarilla.
  2. Ihon kosteutus:

    • Levitä pihkavoidetta kuiviin ja halkeileviin kohtiin, kuten käsiin, kyynärpäihin ja kantapäihin. Voide imeytyy parhaiten puhtaalle iholle, joten käytä sitä suihkun tai kylvyn jälkeen.
  3. Ekseeman ja psoriasiksen hoito:

    • Levitä pihkavoidetta suoraan ihottuma-alueille lievittämään kutinaa ja tulehdusta. Käytä säännöllisesti parhaan tuloksen saavuttamiseksi.
  4. Sieni-infektioiden hoito:

    • Puhdista infektioalue huolellisesti ja levitä pihkavoidetta 1-2 kertaa päivässä. Jatka käyttöä, kunnes oireet ovat täysin hävinneet.
  5. Hyönteisten puremat ja ihon ärsytykset:

    • Pihkavoide auttaa lievittämään hyönteisten puremien ja muiden pienten ihoärsytysten aiheuttamaa kutinaa ja punoitusta. Levitä voidetta suoraan puremakohtaan tarpeen mukaan.

Pihkavoiteen valinta

Kun valitset pihkavoidetta, kiinnitä huomiota tuotteen laatuun ja alkuperään. Luonnonmukaiset ja lisäaineettomat voiteet tarjoavat parhaan hyödyn. Suosi tuotteita, jotka on valmistettu puhtaasta ja laadukkaasta pihkasta.

Yhteenveto

Pihkavoide on monipuolinen ja luonnollinen ihonhoitotuote, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Sen antibakteeriset, tulehdusta vähentävät ja kosteuttavat ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen valinnan päivittäiseen ihonhoitoon. Käytä pihkavoidetta haavojen hoitoon, ihon kosteutukseen ja erilaisiin ihovaivoihin, ja nauti sen luonnollisista parantavista vaikutuksista.


Avainsanat: pihkavoide, ihonhoito, antibakteerinen, tulehduksen vähentäminen, haavojen paraneminen, ihon kosteutus, sieni-infektiot, ekseema, psoriasis, luonnollinen ihonhoito.

KATSO LISÄÄ:

Näre-pihkavoide

Lähteet ja laajemmat tekstit luettavaksi:

Blogiteksti pihkasta

Duodecim-lehden julkaisu pihkasta

Janne J. Jokinen ja Arno Sipponen. Jalostettu kuusihartsi kroonisten haavojen hoitoon: Vanhan folkloristisen terapian uudestisyntyminen.

Maaseudun tulevaisuuden juttu

Kommentit

Suositut tekstit