Sienivärjäys: Tummaorakas, Phellodon connatus

 Tummaorakas


Tummaorakas kuuluu Phellodon-suvun nahkaorakkaisiin. Se kasvaa pienehköinä (max pienen kämmenen kokoisina) mustavalkokirjavina ruusukkeina mäntykankailla jäkäliköissä ja ohuissa sammalikoissa. Sen jalka ja malto ovat mustia, olemus on hyvin ohut ja nahkamainen, kerättäessä huomaa että kimput koostuvat lukuisista vierekkäin kasvavista torven muotoisista yksilöistä. Orat ja lakin reunat ovat valkeita.

Tummaorakasta tapaa toisinaan karuilta mäntykankailta, ryytiorakkaan kasvupaikoilta olen sitä itse tavannut.

Värjäys:

Koska tummaorakkaasta ei löytynyt tietoa värjäyksessä, keräsin sitä noin 100 grammaa koe-eriä varten. 

Keitin sieniä emäksisessä liemessä reilun tunnin ja värjäsin esipuretetut (aluna + viinikivi) valkoiset 7 veljestä-langat 80 asteessa tunnin. Tuloksena oli kauniin vihreää, toinen satsi vaalean vihreää. Etikoin liemen ja sain vielä hienoa tummanvihreää jokusen vyyhdin.

Tummaorakkaan toimivuutta voisin verrata sudenkääpään, sävyt vastaavat hyvin paljon toisiaan ja emäskeiton jälkeen happamoitu liemi herää henkiin uudelleen ja alkaa antaa tumman vihreää -tämä on tapahtunut molempien kanssa.

Suosittelen siis tummaorakasta värjäykseen!

Näreestä ei tällä hetkellä voi ostaa tummaorakasta, koska keräsin vain koe-eriä varten hieman lakritsiorakkaasta oppineena (siitä en saanut sitten mitään väriä). Ehkäpä syksy 2024 korjaa asian :)Kommentit

Suositut tekstit