ELÄINRASVAT SAIPPUASSA - UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

 

TALI - PERINTEESTÄ NYKYPÄIVÄN SUPERVOIMAKSI JA PALMUÖLJYN KORVAAJAKSI

Luonnonkosmetiikka määritellään helposti täysin kasviperäiseksi ja vegaaniseksi. Olisiko hetki aikaa keskustella vaihtoehdoista?

Mietitäänpä esimerkiksi palmuöljyä. Oletko katsonut dokumentin nimeltä vihreitä valheita? Dokumentti kuvaa erittäin realistisesti ja karusti kärsimysnäytelmää, joka on palmuöljyn valmistuksen takana. 

Tässä vaiheessa varmasti herää ajatus, että no sitä samaa kärsimystä on eläinrasvojen takana. Koska olen entiseltä ammatiltani eläintenhoitaja, voin todeta, että lähes jokaisella eläintilalla täällä koto-Suomessa on ymmärretty, että hyvinvoivan maatalousyrityksen takana on hyvinvoiva ja huolella hoidettu eläin ja niitä hoidetaan rakkaudella ja lajityypillisten vaatimusten mukaan. Eläimiin kohdistuvan kärsimysnäytelmän takana on poikkeuksetta eläintenomistajan oma henkilökohtainen kriisi -olipa kyseessä sitten lemmikki tai tuotantoeläin ja nämä tapaukset ovat onneksi poikkeuksellisia. 

Myös eläintuotannon hiilijalanjälki ja esimerkiksi soijan kasvatuksen aiheuttama monimuotoisuuden väheneminen herättää suurta keskustelua. Tässä vaiheessa mainittakoon, että kotimaisen naudan ja lampaan ruokinta perustuu kotimaisiin rehuihin, eikä niiden ruokinnassa käytetä soijaa. Jos ulkomailla (käytetyin esimerkki lienee Brasilia) laajamittainen eläintuotanto kuluttaakin maapallon vesi- ja luonnonvaroja, Suomessa asia on päin vastoin. Edellisestä blogitekstistäni  voit lukea lisää ajatuksistani maatalouden ja luonnonkosmetiikan yhteydestä.

Mitä hyötyä tali tuo itse saippuaan?

Saippuan raaka-aineena tali vastaa hyvin paljon palmuöljyä. Se tuo kovuutta eli kestävyyttä (pala ei kulu niin nopeasti), kermaisen silkkistä tuntumaa ja hellää hoitavuutta. Oikein ja hyvin puhdistettuna ja oikeanlaisella reseptiikalla se on vertaansa vailla saippuan massan vakauttajana, jonka seurauksena tuloksena on hyvää saippuaa.

Itse näen asian niin, että kaikki luonnosta peräisin oleva raaka-aine kuuluu luonnonkosmetiikkaan. Jos eläinrasva on hankittu laiduntavalta luomutilalta tai paikalliselta metsästysporukalta (peura), se on täyttänyt tehtävänsä monimuotoisuuden lisääjänä ja kiertotaloudellisesti positiivinen asia on, että hävikkituotteesta saadaankin arvokas raaka-aine.

Muuttuvassa maailmassa on tärkeää, että myös perinteitä vaalitaan. Talisaippua on Suomalaista perinnettä parhaimmillaan!

Ja vielä kirsikkana kakun päällä -tämä raaka-aine tulee läheltä, joten sen kuljettaminen ei ole juurikaan luonnonvaroja kuluttanut.

KATSO LISÄÄ:





Kommentit

Suositut tekstit